Ons dagelijks brood

Categorieën brood,slow food,tips0 opmerking

Jaren geleden ben ik begonnen met het zelf bakken van brood in een broodbakmachine. Na een aantal mislukkingen kreeg ik de smaak te pakken en ging ik variëren met verschillende soorten brood.
Inmiddels doe ik het anders, ik maak namelijk eerst deeg in een keukenmachine (*) laat het rijzen en bak het af in de gasoven op een bakplaat met bakpapier (broodjes), in een brood bakvorm of op een dikke pizzasteen. De pizzasteen vult de hele oven en doordat hij lang voorverwarmd wordt op een hoge temperatuur zorgt deze voor een heerlijke knapperige korst.

Licht meergranenbrood en waldkornbrood van de pizzasteen

Ik gebruik verschillende soorten broodmeel, meestal van Soezie het waldkornmeel en brood met pitten. Original is meel om zelf te bakken, all-in-one zijn kant en klaar mixen (die gebruik ik niet).
Soezie is te koop bij Landwinkels en sommige molens.
Als meergranenmeel kies ik meestal voor 9-granenmeel van Soubry, te koop bij de supermarkt. Ook volkorenmeel koop ik bij de supermarkt. Volkoren speltmeel koop ik bij de natuurwinkel.
Als gist ben ik tevreden over de blauwe Bruggeman.

Brood snij ik met een snijmachine in mooie boterhammen. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst. Het deel wat over is vries ik in. Als ik broodjes maak, vries ik het restant ook in, zodat er diverse soorten voor het grijpen liggen als ik eens een keer geen zin of tijd heb om te bakken.

* Deeg maken in de keukenmachine doe ik op de volgende manier:

Eerst alle droge ingrediënten in de machine (in de kom met kneedhaak) en laten mengen. Nu de olie of boter erbij en driekwart van het water. Een aantal keer op pulse drukken tot het een samenhangend geheel vormt. Eventueel meer water toevoegen tot er een mooie, gladde bal is gevormd. Nog een aantal minuten doorkneden op de laagste stand.
Als laatste noten, zaden, gedroogd fruit e.d. snel erdoor werken.
Minimaal 1,5 uur laten rijzen en afbakken. Of bijvoorbeeld ’s avonds deeg maken, in een plastic bak met deksel in de koelkast bewaren tot de volgende ochtend. Het deeg dan op kamertemperatuur laten komen (circa 1 uur) en afbakken.
Na het afbakken ongeveer een half uur op een rooster af laten koelen voor het aansnijden.

Pittenpuntjes en waldkornbolletjes

Update: Mijn keukenmachine is helaas kapot gegaan. Ik maak nu brood met de hand of No Knead brood. Binnenkort meer hierover.

Update 2: Ik ben intussen al weer twee jaar eigenaar van een ijsblauwe Kitchenaid Artisan.
Het brood is nog lekkerder geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *