Witte bonen-tomatensoep

Deze soep smaakt heerlijk door de verse kruiden en groenten. Ik heb geen bouillonblokje gebruikt maar de bonen eerst laten koken met kruiden en selderij en daarna het kookwater gebruikt als basis voor de soep.

1 kop gedroogde witte bonen, 8 uur geweekt
1 kleine rode peper
1 grote teen knoflook, gepeld
1 stengel bleekselderij
1 laurierblad
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 grote aardappel of een paar kleintjes, geschild en in blokjes
2 dunne preien, in ringetjes
250 gram tomaten, ontveld
1 paprika, in blokjes
2 el dubbel geconcentreerde tomatenpuree (oa te koop bij Jumbo)
2 blaadjes salie, in reepjes
klein bosje verse tijm
1 tl zout
verse snijselderij

Kook de bonen met de peper, knoflook, bleekselderij en laurier 20 minuten in de snelkookpan of één uur in een gewone pan. Verwijder de kruiden en selderij, giet de bonen af maar vang het kookwater op. Bak de ui, prei en aardappel even aan in de olijfolie. Voeg de tomaten, tomatenpuree, paprika, salie, tijmblaadjes, zout en het kookwater water de bonen toe en kook ongeveer 10 minuten.Voeg de bonen toe en warm nog even goed door. Schep 3 soeplepels soep in een maatbeker en pureer dit met de staafmixer. Giet terug en roer de soep door elkaar. Breng op smaak met (witte) peper en strooi er wat verse snijselderij over. Voor 4 kommen.

Lekker met kaasbroodjes of knapperig bruin brood met pitten, bijvoorbeeld deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *