Pain du Boulogne

Categorieën brood,meergranen,slow food,vegan,volkoren0 opmerking

Ik probeerde een lekker volkoren-meergranenbrood te maken. Door de starter wordt de structuur luchtiger en de korst heerlijk knapperig. Mijn proefpersoon riep “pain du boulogne” toen ik vroeg waar dit brood op lijkt. Ik heb even gegoogled en het komt redelijk overeen. Zelfgebakken is natuurlijk veel lekkerder!

Voor de starter:
250 gram volkoren meel
2 gram gedroogde gist
250 ml water

Voor het brood:
de starter
250 gram donker meergranen meel
250 gram wit meel
2 el gebroken lijnzaad
3 el pompoenpitten
2 gram gedroogde gist
12 gram zout
1 el (riet)suiker
250 ml water

1 el olie

Roer het meel, de gist en het water voor de starter door elkaar in een afsluitbare bak en laat afgedekt 8 tot 16 uur op de aanrecht staan.

Kneed in een standmixer (ik gebruik een Kitchenaid Artisan) of met de hand de starter en alle ingrediënten voor het brood tot een soepel deeg. In de mixer 10 minuten, met de hand of broodbakmachine 20 minuten kneden.

Bestrijk een afsluitbare bak met olie en leg het deeg erin. Sluit af en laat 1 uur rijzen. Kneed het nog even door, vorm er een groot of twee kleinere broden van, leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier. Snij het brood in en dek af met een schone, vochtige theedoek. Laat nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak 35-45 minuten tot het brood goudbruin en lekker knapperig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *