Spelt maanzaadbroodjes

Categorie├źn brood,gist,onderweg,slow food,vegan0 opmerking

De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met speltmeel. Ik wilde kijken hoe het beviel als ik geen tarwe meer zou eten, maar allerlei andere soorten. Speltmeel maakt lekkere broden en broodjes en is een makkelijke vervanger van tarwe.

Met dit brooddeeg kun je goed varieren, in plaats van de zaden kun je er bijvoorbeeld ook wal- of hazelnoten door doen. De hoeveelheid zaden lijkt veel, maar dat komt goed na het bakken.
Ik kneed het deeg in mijn Kitchenaid standmixer, als je geen grote kneedmixer hebt kun je het recept halveren en met de hand of in de broodbakmachine kneden.

Voor 20 broodjes

500 gram volkoren speltmeel
500 gram wit speltmeel
3/4 cup maanzaad
1/4 cup lijnzaad
1/2 cup pompoenpitten
10 gram gedroogde gist
1 tot 2 el zout
2 el koolzaad- of zonnebloemolie
600 ml water

Meng de droge ingredi├źnten even goed door elkaar. Voeg al knedend de olie en zoveel water toe, dat het een soepel en elastisch deeg is. Laat 1,5 uur afgedekt rijzen of zolang, dat de deegbol in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200 graden (gasoven) of 180 graden (elektrisch). Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en rol ongeveer 20 broodjes van het deeg. Dit doe je door een handje deeg te pakken, dit even in elkaar te kneden en dan tussen je handen tot een bolletje te rollen. Snij de broodjes met een scherp mes 1 of 2 keer in. Bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin en knapperig.

De broodjes zijn goed in te vriezen. Laat ze dan rustig op het aanrecht ontdooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *