Ik had al eerder amandelkaasjes gemaakt, die waren lekker. Mijn voormalige kaasverslaving verdween naar de achtergrond. Op de eens of andere manier leek het me altijd leuk vegan kaas te maken, maar deed ik er niks mee.

Op Facebook doe ik met een groepje voor het mee met themakoken, dit keer is het thema “Toon je eten in 9+1 foto’s”. En daar was het bericht van Meta, een broodje vegan mozzarella. Het zag er perfect uit en mijn smaakpapillen begonnen te gillen 🙂

Ze maakte het volgens dit recept. Dat moest ik ook proberen.
Ik combineerde dag 1 met dag 2 door de cashewnoten in heet water te weken. Ook snoepte ik vanwege honger een uurtje van de fermentatietijd af, maar dat mocht van mezelf want de keuken was 22,5 graden. Het lijkt misschien bewerkelijk, maar dat is het niet. Je bent twee keer even bezig en de rest is wachten. Als je de saus opwarmt, ruikt de keuken naar kaassaus. Toen ik dat rook, bedacht ik me volgende keer te proberen met de hete saus iets te doen. Wordt vervolgd.

Voor 2 potten vegan mozzarella bolletjes

150 gram blanke cashewnoten

250 gram naturel sojayoghurt
120 ml water
1,5 el zout

3 el tapiocameel
120 ml water
1 pakje (4 gram) agar agar

ijsblokjesvorm
ijsschep

Dag 1: week de cashewnoten een half uur tot een uur in heet water. Maak ijsblokjes.
Giet de cashewnoten af en meng in de blender met de sojayoghurt, water en zout tot een glad geheel. Doe dit over in een bak met deksel of folie en zet 24 uur op het aanrecht.

Dag 2: Roer het tapiocameel door het notenmengsel. Roer het water door de agar agar. Warm dit op in een pan waar tot het kookt. Roer het notenmengsel erdoor en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren tot het dikker wordt.

Zet een grote schaal klaar en vul die met water en ijsblokjes. Schep bolletjes met de ijsschep en laat ze in het ijswater vallen (ik kon mijn ijsschep niet vinden dus deed het met twee lepels, dat werd wat rommelig). Ga zo door tot de pan leeg is. Laat een half uurtje staan om af te koelen. Geniet van je buffelloze mozzarella. Zowel koud als warm (bijvoorbeeld op een snel burrito pizzatje) lekker.

Een paar dagen te bewaren in de koelkast in een afgesloten pot met zout water.

7 gedachten op & ldquo;Vegan mozzarella

  1. Haai! Waar haal jij ergens tapiocameel vandaan? Ik zie het recept overal voorbij komen maar kan het zelf niet vinden in de winkel… of kijk ik gewoon verkeerd? 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *