Savon de Marseille

Sinds een aantal maanden gebruik ik zelfgemaakt waspoeder. Poeder heeft als voordeel boven vloeibaar wasmiddel, dat de wasmachine minder vies wordt.

Dit wasmiddel is gemaakt van slechts drie ingrediënten en geschikt voor alle soorten was. Van handdoeken tot overhemden tot de fijne was, alles krijg ik hiermee schoon.

Ik gebruik hier Marseille-zeep voor. Dit heeft een wat aparte geur. Het waspoeder ruikt niet sterk naar parfum zoals waspoeder uit de winkel. Omdat ik een scheutje azijn als wasverzachter gebruik, ruikt mijn was na het wassen naar niets. Schoon en fris zou ik ook kunnen zeggen, maar de meeste mensen denken hierbij aan een sterkte parfumgeur.

Per volle trommel gebruik ik een schepje waspoeder; mijn wasmachine heeft een trommel van 7 kilo. Eens per maand doe ik een kookwas op de hoogste stand met een schep zilversoda, om eventuele wasluis uit de weg te ruimen. Sinds ik geen wasverzachter meer gebruik is mijn wasmachine een stuk schoner.

Dit recept maakt 1,75 kilo waspoeder. Mocht je het eerst willen proberen halveer je het recept.

1 kilo zilversoda
500 gram bakingsoda
275 gram Marseille-zeep

Verder nodig: 
Een keukenmachine met hakmes
Snijplank en scherp mes

wasmiddel

Snij de zeep met een groot scherp mes in blokjes. Hak in de keukenmachine fijn tot poeder (of kleine bolletjes). Doe in een grote kom.

Schep de bakingsoda in de keukenmachine en laat die even draaien om klontjes te verwijderen. Doe bij de zeep in de kom en roer door.

Schep de zilversoda in de keukenmachine en laat even draaien. Roer door de zeep en bakingsoda en meng goed. Bewaar in een goed afsluitbare bak. Af en toe schudden om eventuele klontjes te verwijderen.

UPDATE: ik heb inmiddels een webshop, ShopZuiver, en gebruik de Marseillezeep die je in de winkel kunt vinden. Deze zeep is zonder palmolie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

39 gedachten op & ldquo;Wasmiddel

  1. Hoi Petra, Jammer dat het niet gelukt is. Kennelijk is je zilversoda niet droog. Wat kan helpen is de grovere soort te nemen.
   Je kun eventueel nog proberen het resterende wasmiddel in stukjes te snijden en te gebruiken als schoonmaakmiddel voor je toilet.

 1. djw voor de tip ga ik gelijk broberen ik heb ook van iemand gehoor de driek soda die gecontreed is en die je bij ah kan kopen gr petra

 2. Goeieavond,
  Is dit wasmiddel ook geschikt om donkere was te wassen?
  Wat is het verschil tussen soda en zilversoda?
  Alvast bedankt.
  Suzan

  1. Hoi Suzan,
   Excuses, ik heb je reactie over het hoofd gezien. Het is waspoeder geschikt voor alle soorten was, dus ook gekleurde en donkere. Azijn als wasverzachter voorkomt verkleuring van gekleurde was, dus in combinatie met dit waspoeder werkt het prima.
   Zilversoda (Natriumcarbonaat) is de schoonmaaksoda die je vindt in de supermarkt bij de schoonmaakmiddelen.
   Baking Soda (Natriumbicarbonaat) is ook geschikt om schoon te maken, bijvoorbeeld als licht schuurmiddel. Zoals de naam al zegt kunt je het gebruiken als bakpoeder. Verder is het voor heel veel klusjes inzetbaar, maar dus niet voor dit waspoeder.
   Hopelijk helpt dit, succes.

 3. Pingback: as reported here
 4. Pingback: here is the link
 5. Pingback: click at this page
 6. Pingback: follow this post
 7. Pingback: address
 8. Pingback: read more
 9. Pingback: here is the link
 10. Pingback: source

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *