Vroeger maakte ik een ‘frisse eiersalade’. Met fris bedoelde ik zonder mayonaise, maar met olijfolie, azijn, kruiden en tomaten. Van de week ontdekte ik dat je kikkererwten kunt pletten en met wat aquafaba kunt roerbakken. Het lijkt te dun, maar ineens gaat het binden. Wat zout en kruiden erop en je hebt een lekker ontbijt.

Vanochtend bedacht ik dat dat misschien wel weer een lekkere brunchsalade zou opleveren. En inderdaad was het de frisse salade, maar dan zonder dierenleed. Romig, kruidig en smakelijk op een broodje of toastje.

Zo’n heerlijke ontdekking dat boontjeswater (aquafaba). Het kan merengue worden, cakes binden, en roerei vervangen. Vorige week kookte ik een pak gedroogde kikkererwten in de Instantpot en bewaarde het kookwater. Ook dit werkt goed, niet alleen een blik dus.

Voor op 3 tot 4 broodjes

1 cup gare kikkererwten
100 ml kookwater van kikkererwten
1 el olie
1 tl kurkuma
1 tl bonenkruid (of tijm)
6 cherry tomaatjes, in kleine blokjes
1,5 el olijfolie
1,5 tl appelazijn
1 tl gedroogde dille
zout, peper
verse basilicum of peterselie

Plet de kikkererwten met een pureestamper. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de kikkererwten, aquafaba, kurkuma en bonenkruid toe. Roerbak tot het bindt en een heel klein beetje bruin bakt. Het lijkt nu droog, maar ik beloof je dat dat niet zo is.
Roer de tomaatjes, olijfolie, azijn, dille, zout en peper door elkaar en roer daar de kikkererwten door. Strooi de verse kruiden er over.

1 gedachte op & ldquo;Chickpea salad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *