IMG_4107

Sommige dingen wil ik perse maken. Niet omdat ik het ontzettend mis, maar omdat het kan. Vegan Pavlova is daar een voorbeeld van. In de traditionele versie zit eiwit en (slag)room.

De basis van de Pavlova is een Merengue. Welkom boontjeswater! Met vocht van kikkererwten of andere peulvruchten kan je perfect geklopt eiwit maken. Zie ook de post over het maken van merengue. Daarop doe je vlak voor het serveren soja-, rijst- of andere plantaardige slagroom en vers fruit. Een heerlijk plantaardig taartje of dessert.

IMG_4106

Ik kook meestal zelf kikkererwten in de Instantpot, laat ze in het kookwater afkoelen en bewaar het boontjeswater (ook wel aquafaba) en de kikkererwten in porties. Uit een potje kan ook, bijvoorbeeld de biologische van AH. Zoek je een bestemming voor de kikkererwten die je overhoudt? Maak eens deze heerlijk chickpea saladpicknicksalade of pikante hummus.

Voor de merengue:
60 gram kikkererwtenvocht
120 gram fijne suiker
1 tl citroensap

Verwarm de oven voor op 90 graden of minimum. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop met een mixer het kikkererwtenvocht tot een stevig wit schuim. Voeg al draaiend beetje bij beetje de suiker en het citroensap toe en klop tot het een stevig en glanzend schuim is.

Schep 8 bergjes op de bakplaat en bak in ongeveer 1 uur stevig. Laat afkoelen in de oven.
Wil je mooiere pavlova’s, dan doe je het schuim over in een spuitzak of diepvrieszak waar je een puntje afknipt, en spuit daarmee 8 rondjes op het bakpapier.
Nu heb je zoete schuimpjes. Je kunt ze ook zo eten, of een paar dagen bewaren in een dichte trommel.

IMG_4109

1 pakje plantaardige slagroom
1 kleine mango, in blokjes
1,5 kop frambozen (evt diepvries)
zaadjes van 1/2 granaatappel

Klop de slagroom op en verdeel het vlak voor het serveren over de merengues.
Leg het fruit er mooi op en serveer meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *