hoe maak je(9)

Ik ben dol op de goed gevulde salades van SLA.
Heerlijk om als je de stad in gaat een gezonde vegan optie te hebben.
Heb je geen SLA in de buurt of gaat het net even boven je budget?
Ook thuis kun je zulke salades maken.

Het verschil tussen een bijgerecht en een goed vullende salade is granen en peulvruchten toevoegen. Denk aan zilvervliesrijst, quinoa, bulghur of  volkoren couscous en linzen zoals Beluga of berglinzen, kikkererwten of kidneybonen.

Ik kook meestal 2 kopjes granen en 1 1/2 a 2 kopjes peulvruchten en doe daar een stuk of vier maaltijden mee. Het hangt er een beetje vanaf hoeveel je eet en wat je nog meer in je salade verwerkt.

Kook, stoom of rooster groenten gaar. Hoe je geroosterde groenten maakt lees je hier. Lekkere groenten om gaar te gebruiken zijn: bloemkool, tomaatjes, broccoli, wortel, zoete aardappel, pompoen, venkel, meiraapjes en aardappel.

hoe maak je(10)

Rauwe groenten zoals romainesla, ijsbergsla, spinazie, rucola of snijbiet zijn een goed begin van je salade. Als de rest klaar is begin je met opbouwen van je kom. Onderin doe je rauwe bladgroenten, dan de granen, gare groenten, eventueel zaden of pitjes en een dressing. Een dressing kan zo simpel zijn als wat olijfolie met citroensap, maar kruiden maken het natuurlijk af. Een sausje zoals deze tomaten paprikasaus of een wat verdunde cashew-basilicumspread kan ook prima als dressing dienen. In een volgende blog het recept voor romige hummusdressing.

De groenten, granen en peulvruchten die je over hebt verpak je apart en bewaar je in de koelkast. Heb je linzen en stevige groenten over? Een blik gepelde tomaten, wat bouillon en tijm erdoor, even warm laten worden en je hebt een heerlijke soep. Heb je rijst en groenten over? Bak het in een koekenpan met eventueel wat tofu of pijnboompitjes en wat kerrie en je hebt een simpele rijstschotel. Restjes zijn heerlijk!

Ik hoop dat ik je op wat ideeën heb gebracht en ben heel benieuwd wat jouw favoriete combinatie gaat worden. Laat je het weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *