Deze repen of blokken ontbijtkoek heb ik nu een paar keer gemaakt en ze blijven heerlijk. Door de koekkruiden krijgen ze een warme smaak die past bij dit seizoen. Ik noem dit eigenlijk ontbijtkoek, omdat ze lekker zijn bij het ontbijt en de chewy structuur hebben van een koek, maar ze lijken niet op de ontbijtkoek uit de winkel.

ontbijt-met-ontbijtrepen

Ze vullen goed door de banaan en amandel waardoor ze makkelijk zijn voor onderweg. De cranberries zijn optioneel, je kunt ze vervangen door rozijnen, ander gedroogd fruit of gehakte noten. Heb je geen amandelmeel, maar wel blanke amandelen? En geen havermeel, maar wel havermout? Als je een goede blender of keukenmachine hebt, maal je makkelijk je eigen meel.

Het is een kleine koek, je haalt er ongeveer 8 porties uit. Van het ovenschaaltje waar ik het in afbak heb ik er twee, zo maak ik wel eens twee verschillende waarvan ik er één in porties invries. Dit doe ik trouwens met meer: stoofpotjes, brood, curries en sauzen lenen zich prima voor het ‘cook once, eat twice’ principe. Ik vind het heerlijk om na een drukke werkdag of dagje uit te weten dat ik zo iets uit de koelkast of vriezer kan halen. Met een kleine moeite heb ik dan wat gezonds binnen handbereik.

 

ontbijtreep

 

Voor 8 blokken of repen

70 gram amandelmeel (1 cup)
80 gram havermeel (1 cup)
7 gram bakpoeder (1 tl)
7 gram koekkruiden (1 tl)
2 rijpe bananen, in plakjes
100 ml havermelk of andere plantaardige melk
1/2 cup cranberries, rozijnen of noten
havervlokken of sesamzaad

Verwarm de oven voor: gasoven 200 graden, hetelucht 180 graden.
Bekleed een ovenschaal of bakvorm van ongeveer 12×20 cm met bakpapier.

Meng het amandelmeel, havermeel, de bakpoeder en koekkruiden door elkaar. Voeg de plakjes banaan toe en stamp met de aardappelstamper (of een grote vork) de banaan fijn. Zo is het deeg al bijna klaar.  Roer er wat van de melk door tot je een dik mengsel hebt. Het kan zijn dat je niet alle melk of juist iets meer melk nodig hebt, dit hangt van je meel en de rijpheid en grootte van de bananen af. Roer de cranberries door het beslag.
Verdeel het beslag over het over de ovenschaal en strooi er desgewenst nog wat havervlokken of sesamzaad over. Bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Laat uit de vorm minimaal een half uur afkoelen op een rooster. Verdeel in repen of blokken.

Als je glutenvrij havermeel gebruikt zijn ze glutenvrij.

ontbijtrepen

Bewaren

1.887 gedachten op & ldquo;Ontbijtrepen met banaan en amandelmeel