Enige weken geleden ben ik begonnen met een eliminatiedieet. Ik wilde zo uitvinden of aanhoudende gezondheidsklachten misschien veroorzaakt werden door voeding. Tarwe, rauwe ui en glutamaten veroorzaken bij mij namelijk ook klachten. Artsen kwamen niet verder dus het was het proberen waard.

Een eliminatiedieet kun je streng of minder streng aanpakken. Ik had nog meer kunnen elimineren, maar dan duurt het weer langer om alles toe te voegen en in al die weken krijg je vrij weinig of eentonig eten binnen.
Kortom, ik besloot het ‘leuk’ te houden en niet te stoppen met koffie, hennep- en lijnzaad, linzen en soms andere peulvruchten. Met kikkererwtenmeel kan je namelijk heel veel (denk aan frittata, binden van burgers), met hennep- en lijnzaad kreeg ik toch eiwit en vezels binnen en koffie… tja ik hou van straffe Italiaanse koffie. Ik heb het (zoals bijna altijd) beperkt tot een dubbele espresso per dag.

De eerste twee weken waren fantastisch! Ik voelde me goed, had meer energie en stond graag in de keuken. Maar, alles zelf maken en nooit zo iets in je mond kunnen steken begon me tegen te staan. Ik voegde na twee weken opeenvolgend noten en gluten toe, en kreeg mijn klachten terug. Vervolgens kreeg ik buikgriep, dus tot ik daar weer beter van was heb ik geen noten en gluten meer gegeten. Ik heb een paar heerlijke gerechten verzonnen die wel blijvertjes zijn. Door zo puur te eten kreeg ik weer meer waardering voor echte smaken. Peterselie, knoflook en gember gebruikte ik veel om gerechten smaak te geven.

 

Zoete aardappel spiralen uit de oven, warme bloemkool/boekweit salade,
burger van boekweit/linzen/lijnzaad en veldsla

Toevoegen.
Inmiddels ben ik 6,5 week bezig. Ik heb nachtschade toegevoegd en dat gaat gelukkig goed. De eerste drie dagen dat ik dat weer kon eten heb ik aan een stuk door aardappels gegeten. Heerlijk, iets wat goed vult! Terwijl ik dacht dat ik tomaten het meeste zou missen. In het begin maakte ik allerlei stoofpotten en soepen met kokosmelk, maar dat ging me tegenstaan. Ik snakte naar tomaten.
Amandelen bleken helaas, helaas, klachten te geven. Speltbrood en andere gluten lijken goed te gaan.
Suiker (chocoladeletter!) gaat ook goed. Ik mis suiker totaal niet. Bijna iedere dag maak ik een smoothie of eet ik fruit, dat vind ik zoet genoeg.

Wat ik nu nog niet eet zijn soja, citrusfruit, olie (anders dan olijf- en kokosolie) en noten. Vandaag voeg ik citrusfruit toe, dan soja, dan olie (of niet, mis het niet) en als laatste ga ik de noten één voor één proberen. Ik hoop dat een klein beetje wel gaat, of dat ik alleen last heb van amandelen en niet van andere noten.

Hoe bevalt het?
Zwaar, maar de moeite waard. Hiermee zomaar beginnen is af te raden. Voorbereiden door alles in huis te halen wat je wel kunt eten, vast gerechten opzoeken en niet in een periode plannen wanneer je veel feestjes en etentjes hebt. Je moet er, zeker de eerste weken, rekening mee houden dat je buiten de deur niets kunt eten. Ik heb in de eerste periode één keer bij SLA gegeten, maar zelfs daar moest ik heel omslachtig naar ieder ingrediënt kijken en at ik per ongeluk iets wat niet in mijn dieet paste. Ook ging ik een dagje weg zonder voldoende eten bij me te hebben. Zwak van de honger ging ik eerder naar huis. Hierna besloot ik altijd extra te koken en bijvoorbeeld soepen in te vriezen, zo kan ik altijd wat meenemen. En één banaan is gewoon niet genoeg onderweg 😉

 

Boerenkoolscones

Tips.
Ik bakte courgettecrackers, boerenkoolscones en linzenbroodjes. Glutenvrij brood heb ik één keer geprobeerd te bakken, zonder veel succes. Verder kocht ik alle glutenvrije pasta’s die ik mocht online en kocht ik grote potten rijst (zilvervlies basmati, zilvervlies jasmijn, rode rijst, snelkookrijst) en boekweit (om te eten als graan, boekweitmeel om mee te bakken en kasha). Verder eet ik veel groenten en fruit, alle soorten linzen, kikkererwten (meel) en witte bonen.

 

Salade van bloemkool, witte bonen, peterselie en olijven met glutenvrij brood en mango

In volgende blogs deel ik recepten. Mocht je dit gaan proberen: veel succes en hopelijk krijg je resultaten. Het is handig om een dagboekje bij te houden met wat je per dag eten en hoe het met je klachten gaat.

PS: alcohol mag ook niet. Omdat ik dat nog zo weinig drink vergat ik het toe te voegen in het wel/niet plaatje. Ook mis ik het niet in mijn dieet.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *