Hasselbacks Potatis is een recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm (Zweden). Ik maakte een variatie hierop, Hasselbacks pompoen. Op deze manier is de pompoen zacht van binnen en knapperig van buiten. Leuk voor Kerst!

 


Flespompoen kan op deze manier heel simpel omgetoverd worden tot een feestgerecht. Zo’n halve pompoen staat indrukwekkend op tafel, je snijdt er makkelijk plakjes of stukken af leg legt ze op de borden voor een elegant bijgerecht. Van te voren ben je even bezig met schillen en de insnedes maken, maar dit kun je gerust de ochtend voor je geplande diner in alle rust doen. ’s Avonds meng je de specerijen met de olie en schuif je het zo in de oven. Een scherp mes maakt alle verschil, dus slijp je mes nog even mocht dat nodig zijn.

 


Als bijgerecht, ongeveer 6 personen

1 flespompoen
1 tl knoflookpoeder
1 tl nootmuskaat (vers geraspt)
zout, peper
1 el appelciderazijn
3 el olijfolie

Je hebt verder nodig: Bakplaat met bakpapier, scherp groot mes, dunschiller, grote snijplank.

Verwarm de oven voor op 175 graden (gasoven). Hetelucht 10% lager.
Snij de boven- en onderkant van de pompoen af. Schil de pompoen van boven naar onderen met een dunschiller. Schil zo nodig dubbel, je moet het felle oranje vruchtvlees zien (net onder de schil kan het nog wat taai zijn na het bakken).

Snij de pompoen in de lengte doormidden en leg de platte kant op de snijplank. Maak om de 2 mm tot 1 cm onderaan snedes in de pompoen. Let op dat je recht snijdt, anders snij je er plakjes tussenuit.

Meng de knoflook, nootmuskaat, flink wat zout en peper, appelciderazijn en olijfolie goed door elkaar. Leg de pompoenhelften op de bakplaat en kwast de pompoen overal goed in met dit mengsel. Probeer ook tussen de snedes te komen. Maak het olie mengsel helemaal op.

Bak ongeveer 45-60 minuten tot de pompoen gaar is en de snedes uit elkaar staan. Steek voorzichtig een mespunt in de onderkant om te controleren op gaarheid. Controleer na 30 minuten of de pompoen niet te droog wordt. Mocht dat wel zo zijn, besprenkel met wat extra olijfolie.
Serveer op een mooie snijplank. Rooster eventueel nog andere groenten mee en leg die er omheen.

 


Met de specerijen kun je variƫren, bijvoorbeeld tijm, oregano, komijn of gerookte paprika is ook lekker. Laat het passen bij de rest van de gerechten. Wij aten het met een witte bonen roast (nog niet perfect, volgt wellicht later), geroosterde broccoli en tomaten, simpele aardappelpuree en geroosterde pastinaak.

Dit past prima in het eliminatiedieet (misschien de azijn niet, dan laat je die weg).

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *