Tijdens de eerste weken van het eliminatiedieet merkte ik dat het voor mij werkte, maar na een paar weken werd ik het zat dat ik alles zelf moest koken en niets zo in mijn mond kon stoppen. Ik miste brood, noten, repen, aardappelen, etc. Kortom, vullende ingrediënten.

 


Wat kun je doen tijdens het volgen van een streng dieet om de motivatie te behouden?
Uiteraard weten waarvoor je het doet. Iedere verbetering in mijn gezondheid maakte me blij, maar na een paar dagen was ik dat gewend. Meer nadenken over de voordelen dus.
En de belangrijkste tip die ik kan meegeven is voorbereiden. Zorg dat je een dag vrij plant om je vriezer vol te gooien met alles wat je wel mag eten. Zoek van te voren een paar recepten uit die slagen en lekker zijn. Denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. Zorg dat je altijd platte peterselie of andere verse kruiden in huis hebt. Zelfs een saai gerecht kan je hiermee enorm oplappen.

Ik baalde in het begin ook van de citrus. Normaal gesproken maak ik altijd fruitsmoothies met sinaasappel- of grapefruitsap of groene smoothies met citroen- of limoensap. Ik probeerde het eens met kokosdrink, maar dat beviel niet. Tot ik Kokosdream van Ricedream probeerde, heerlijk met bijvoorbeeld banaan en mango of juist met rood fruit (diepvries).

De voordelen?
Natuurlijk hoop ik voor je, dat je gezondheidsproblemen (gedeeltelijk) verdwijnen. Dit dieet wordt vaak gedaan door mensen met astma, allergieën, artritis, huiduitslag, stemmingswisselingen, migraine, prikkelbare darm syndroom, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, spierpijn, vermoeidheid en slapeloosheid, om zo te kijken of de klachten voedselgerelateerd zijn.

Zelf heb ik al 1,5 jaar darmproblemen, na een aantal heftige ijzerkuren vanwege ernstige ijzertekort. De oorzaak van dat ijzertekort heeft overigens niets te maken met veganisme. Ook heb ik al jaren last van brain fogs. Ik merkte al dat die minder erg waren sinds ik van de migraine af ben. Maar toch regelmatig, vlak voor het naar bed gaan, was ik helemaal van de wereld. Sinds het dieet zijn mijn darmproblemen bijna verdwenen en heb ik steeds minder brain fogs. Ik praat ook meer en heb duidelijk minder last van concentratiestoornissen. Dat was even wennen voor mijn omgeving 😉

 


Toevoegen
Nu voelt het of ik alles weer kan eten, maar ik ben nog niet klaar. Geraffineerde olie, mais en soja eet ik nog niet. Eigenlijk mis ik dat helemaal niet, dus ik heb er niet echt haast mee. Oh ja, alcohol ook niet. Maar dat zit helemaal niet meer in mijn systeem, ik drink nog maar 1-2 keer per jaar een drankje.
Sinds gisteren ben ik weer begonnen met noten, dit keer koos ik paranoten. Tot nu toe gaat het goed. Ik hoop, dat als mijn darmen helemaal tot rust zijn gekomen, ik toch noten kan blijven eten. Ik varieer meer met meelsoorten (boekweitmeel, rijstmeel, speltmeel) en pasta’s zijn tot nu toe nog glutenvrij. Ik denk dat afwisseling het beste is.


En geniet van alles wat je weer mag eten. Wat heerlijk was het om eindelijk weer goede cappuccino (met Oatly) te drinken. Ik doe mijn ogen dicht en geniet er dubbel van. Vanochtend at ik voor het eerst in maanden weer mueslibroodjes met gemengde noten (geen amandelen), krenten, pompoenpitten, 100% volkoren spelt). Ik genoot van iedere hap. Mocht het blijken dat ik hier toch niet tegen kan, heb ik dat tenminste niet gedachteloos gegeten. Dek de tafel, leg je telefoon weg en neem de tijd om te eten.

 


Genoeg over mezelf. Mocht je dit dieet ook gaan doen, wens ik je heel veel succes. Zoals je aan mijn post van gisteren kan zien, kan je als je halverwege het dieet bent toch feestelijk eten. Presentatie en bereidingswijze doen heel veel. Succes!

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *