Eliminatiedieet – recept: wilde rijstpilaf met champignons

Categorie├źn bijgerecht,champignons,comfort food,december,Eliminatiedieet,kerst,rijst,vegan0 opmerking

 

Tijdens het eliminatiedieet heb ik niet heel erg opgelet of ik alle voedingsstoffen binnenkreeg. Nu ik de foto’s bekijk blijkt dat toch een vanzelfsprekendheid voor mij, want de meeste dagen zien er prima uit.


Ik kan je adviseren rijst in bulk te kopen. Omdat aardappels en pasta (behalve pasta gemaakt van rijst, boekweit) afvallen at ik dit veel. Om trek te blijven houden koos ik ervoor om verschillende soorten te kopen bij Pit & Pit. Deze pilaf is gemaakt van wilde rijst en langkorrel zilvervliesrijst. Beide hebben ze een kooktijd van ongeveer 45 minuten, maar na het opzetten heb je er verder geen omkijken naar. Dus met wat planning heb je makkelijk een smakelijk gerechtje op tafel. Ik maak(te) hier eens per week een grote portie van, die ik bij verschillende groenten en bijgerechten at als lunch of diner. Op de foto’s zie je een linzen-pompoenstoofpot en sperzieboontjes uit de vriezer.

 

 

Voor 2-4 porties, afhankelijk van de bijgerechten en honger ­čśë

2 el olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook,  fijngesnipperd
1 kopje (150 ml) wilde rijst, gewassen
2 kopjes zilvervlies langkorrelrijst, gewassen
6 kopjes kokend water
2 el bouillonpoeder
1/2 – 1 doosje kastanjechampignons
1 tl gedroogde tijm
Een hand verse peterselie

Verhit 1 el olie in een hapjespan of pan met dikke bodem (ik gebruik meestal mijn Le Creuset) waar een deksel op past. Fruit de ui een paar minuten, voeg de knoflook en rijst toe en roer even om. Voeg het water en de bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat zachtjes 45 minuten koken (of kijk op de verpakking van je rijst, beide soorten moeten even lang koken) tot alles gaar is en het water is opgenomen. Controleer halverwege of er nog genoeg water in zit en voeg zo nodig wat toe.

Veeg ondertussen de champignons schoon en snij in plakjes. Verhit 1 el olie in een grote koekenpan en bak de champignons met de tijm gaar en goudbruin.

Roer als alles gaar is de champignons door de rijst en breng op smaak met zout en peper. Strooi er eventueel wat fijngesneden peterselie over.
Dit is een prima bijgerecht voor kerst. Hartig, met een beet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *