Het recept voor courgettecrackers vond ik ergens online (ik kan helaas niet meer vinden waar), ik veranderde het één en ander zodat ze eliminatiedieetproof waren en ik heb ze een paar weken continue gemaakt. Deze crackers zijn smakelijk, knapperig, glutenvrij en geschikt voor in de eerste fase van het dieet. Wat wil je nog meer?

Ze zijn natuurlijk ook zonder dieet lekker, ik maakte vandaag weer een bakplaat vol en die is al bijna op. Ik at de crackertjes als tussendoortje, nam ze mee voor onderweg of at ze naast een lunch of diner als ik nog iets knapperigs zocht. Ze zijn ook lekker bij soep. Kortom, heel veelzijdig!


De handigste manier om de courgette in slierten te krijgen is met de spiralizer heb ik gemerkt. Er komt dan minder vocht uit. Heb je geen spiralizer, gebruik dan een grove rasp of keukenmachine en druk het vocht er uit. Het rijstmeel koop ik online, maar een natuurwinkel heeft dat denk ik ook.

Voor ongeveer 24 crackers

1 courgette (225-250 gram), in spiralen of geraspt
150 gram volkoren rijstmeel
2 el gebroken lijnzaad
2 el chiazaad
2 el hennepzaad
2 el gedroogde oregano
1 tl zout
2 el olijfolie
100 ml water

 

 

Verwarm de oven voor op 175 (gasoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Heb je de courgette in de spiralizer gedaan, breek, knip of snij ze nog even door. Lange slierten zijn niet zo handig.
Roer alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg de courgette, olijfolie en water toe en kneed snel tot een deeg. Het moet een stevig en vrij droog deeg zijn.

Verdeel het deeg met je handen over de bakplaat in een dunne laag die overal ongeveer even dik is. Snij met een scherp mes vast vierkantjes, dan breken ze straks makkelijker. Bak de crackers in ongeveer 1 uur knapperig en goudbruin. Als de courgette erg nat was, kan het nog wat langer duren. In een heteluchtoven is het waarschijnlijk sneller klaar, controleer na 45 minuten.
Ze zijn goed als je ze makkelijk kunt breken, de onderkant knapperig is en de bovenkant droog. Soms is het midden nog een beetje vochtig, als je dat niet zo lekker vindt doe je ze nog 10 minuutjes langer in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

 

 

Mocht je ze niet zo snel opeten als ik, bewaar ze dan in een theedoek of katoenen zakje. Mochten ze zacht worden, kun je ze weer even oppiepen in de oven.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *