Vegan oliebollen

Categorie├źn appel,vegan1 opmerking

 

 

Jaren heb ik zelf oliebollen gebakken. Niet met een pakje, maar met een recept een beetje van Margriet (kookboek jaren 70), een beetje van mijn moeder en een beetje van mij.

 


De laatste paar jaar kwam het er niet van. Vandaag keek ik naar het recept om tot de conclusie te komen dat dat vegetarisch is en niet vegan. Zo lang heb ik ze dus al niet gemaakt. Terwijl het best simpel is en veel lekkerder dan uit de winkel, zo vers en heet.

Het recept bleek eenvoudig vegan gemaakt te worden. Ik heb uit deze ingredi├źnten 10 oliebollen kunnen bakken. Het is eenvoudig te verdubbelen of meer, als je maar een grote kom neemt waarin het deeg kan rijzen. Sojamelk bindt meer, dus worden ze wat steviger. Omdat ik door het eliminatiedieet nog geen soja eet, probeerde ik ze ook met kokosdream (kokos-rijstmelk). Hiermee werden ze iets zachter, maar nog steeds prima.

Voor 10 oliebollen:

250 gram bloem (ik nam speltbloem)
4 gram gedroogde gist
1/2 tl kaneel
1/2 tl suiker
1/2 tl zout
250 ml sojamelk of kokosdream, op kamertemperatuur
1 appel, in kleine blokjes of 50 gram cranberry’s (in appelsap)
50 gram krenten

Plantaardige olie om in te frituren (ik nam koolzaadolie, zonnebloemolie kan ook)
Poedersuiker (had ik niet in huis, dus ik liet Le Blender even draaien met kristalsuiker erin).
IJsschep of twee lepels

 


Roer de bloem, gist, kaneel, suiker en zout door elkaar met een garde. Klopt de melk er door tot je een glad en plakkerig beslag hebt. Roer de appel of cranberry’s en krenten door het beslag. Dek af met een schone, vochtige theedoek en laat 1-1,5 uur rijzen op een warme plaats. Ik zette de schaal in de buurt van de verwarming.

Verwarm de olie in een pan. Het hangt van de grootte van je pan af, ik gebruikte 1,5 liter olie.
De olie is goed als een broodkorstje er snel bruin in wordt.

Pak met een ijsschep of twee lepels een deel deeg en laat dit in de hete olie vallen. Bak de oliebollen in ruime olie tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai ze om met een schuimspaan. Laat ze aan de andere kant ook goudbruin worden en leg ze op keukenrol tot gebruik.
Bestrooi met poedersuiker.

Fijne jaarwisseling, op naar een gezond en gelukkig 2017!

Bewaren

Bewaren

1 gedachte op & ldquo;Vegan oliebollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *