Zuurdesemstarter en desemcrackers

Categorieƫn brood,slow food,spelt,tips2 opmerking

 

Al jaren bak ik ons dagelijks brood. Sinds januari ben ik wat meer aan het experimenteren met langzaam rijzend brood. 8, 16 of 24 uur, het wordt alleen maar lekkerder. Er bestaat een vreemd vooroordeel over je eigen brood bakken, namelijk dat het heel veel tijd kost. Natuurlijk, in de tijd dat het deeg aan het rijzen is, kun je nog niet eten. Maar met een beetje planning durf ik wel te zeggen dat het niet meer werk is dat naar de supermarkt of bakker gaan. Zeker als je een kneedmachine zoals de Kitchenaid hebt, is het niet moeilijk en zo gebeurd.

 

 

Afgelopen zomer begon ik al eens aan een zuurdesemstarter, maar de desem groeide snel en werd overgenomen door fruitvliegjes. Het desembrood werd wel erg lekker, dus drie weken geleden begon ik een nieuwe poging. Weer volgde ik het filmpje van Wendy Walrabenstein:

 

Na 5 dagen was mijn desem klaar en bakte ik een eerste brood met de verhoudingen die Wendy aangeeft, maar dan alleen volkoren speltmeel. Heerlijk was het. Ik heb intussen nog een speltdesem gemaakt, die ook goed groeide. Omdat ik het wat onhandig vind twee potten op het aanrecht te hebben staan heb ik ze samengevoegd. Ik noem ze gekscherend mijn huisdieren, want nadat ik de katten heb gevoed zijn Rogge en Spelt aan de beurt šŸ™‚ Iedere ochtend voed ik ze met wat rogge- of speltmeel en water. Ik heb het de eerste paar dagen afgemeten, maar doe het nu op gevoel. Het desem groeit centimeters per dag, heeft mooie belletjes en maakt lekkere broden, dus het gaat goed.

 


Gisteren bakte ik naast walnotenbrood, ook crackers met desem. Dit is een makkelijke manier om je teveel aan desem op te maken. Ze smaken niet zuur en met kruiden kun je er allerlei smaken aan geven.

200 gram zuurdesem van rogge en/of spelt, 6-12 uur daarvoor gevoed
150 gram volkoren speltmeel plus extra
1 tl zout
4 el olijfolie
2 el gedroogde oregano, rozemarijn of andere kruiden
2 el sesamzaadjes
evt. 1-2 el water

Kneed een deeg van het zuurdesem, meel, zout, 3 el olijfolie, oregano en sesamzaadjes. Ik doe dat met de Kitchenaid. Kneed net zo lang tot alles goed gemengd is en het een stevig deeg is. Zet het deeg 30 minuten (2 uur kan ook) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden (gasoven) of 180 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestrooi het aanrecht of grote snijplank met meel. Bestrooi ook de deegroller en de bovenkant van het deeg met meel. Rol het deeg uit tot een dunne lap en breng die over op het bakpapier. Als het makkelijker is, doe je het in een paar delen. Snij het deeg met een scherp mes in circa 35 vierkantjes.
Kwast er de laatste eetlepel olijfolie over en bak in circa 20-25 minuten goudbruin en knapperig.

Lekker bij de borrel met wat groentenspread (op de foto: courgettespread van Lidl; tijdelijk te koop en erg lekker), bij het ontbijt, als tussendoortje of bij soep.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 gedachten op & ldquo;Zuurdesemstarter en desemcrackers

    1. Hoi Christine,
      Het is zo’n acht jaar geleden dat ik mijn laatste broodbakmachine wegdeed, dus daar heb ik geen ervaring mee. Ik zag er laatst wel een recept mee, dus het zou kunnen. Ik zou je bbm dan op ‘alleen deeg’ zetten, het minstens drie uur laten rijzen, vormen, tweede rijs en dan in de oven afbakken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *