Het luchtigste bananenbrood

Categorieƫn banaan,brood,comfort food,kokosolie,noten,onderweg,ontbijt,snelle hap,vegan0 opmerking

 

Ik had wat mooie gespikkelde bananen liggen en weer eens zin in bananenbrood. Mijn (zelfgemaakte) bakpoeder was op, ontdekte ik toen ik het beslag aan het maken was. Hm, wat zat daar ook al weer in? Bakingsoda, wijnsteenzuur en maizena dacht ik? Ik mengde ze 1/1, roerde ze door het beslag en zo ontstond het luchtigste bananenbrood ooit! De structuur lijkt op cake. En dat met volkorenmeel!

Door hele rijpe bananen te nemen en een beetje kaneel door het beslag te roeren, mis ik suiker absoluut niet. Het is zoet, cake-achtig en heerlijk bij het ontbijt, koffie, thee, matcha latte en als tussendoortje. Wanneer niet dus? šŸ˜‰ Mocht je wel bakpoeder in huis hebben, probeer het met 3 tl.

Voor een rond bananenbrood van 18 cm doorsnee. Een rechte cakevorm kan ook.

3 rijpe bananen
2 el kokosolie (geurloos)
1 cup volkoren (spelt) meel
1 tl bakingsoda
1 tl wijnsteenzuur
1 tl maizena
1/2 – 1 tl kaneel
snufje zout
2-3 el walnoten of pecannoten, gehakt

Verwarm de oven voor op 200 graden (gasoven. Heb je een heteluchtoven? Dan op 180 graden). Vet een springvorm van 18 cm in met kokosolie.

Smelt de kokosolie in een pannetje of in de magnetron. Prak de bananen in een grote beslagkom. Kleine stukjes zijn ok. Roer er de kokosolie door en klop even flink met een garde tot het luchtig is.
Roer het meel, de baking soda, wijnsteenzuur, maizena, kaneel en zout door de bananen en klop snel tot een beslag. Roer de noten er door en verdeel het dikke beslag over de vorm. Tik een paar keer met de vorm tegen het aanrecht om het deeg goed te verdelen.

Bak het bananenbrood circa 30 minuten tot een prikker er schoon uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *