Dichte appeltaart met vanille en amandelen

Categorie├źn amandelen,appel,cake,taart,vegan0 opmerking

Met een boom vol appels zocht ik naar een goede dag om een heerlijke appeltaart te proberen. Ik had weer eens margarine gekocht. Normaal eet ik dit niet, te bewerkt, maar een uitzondering voor een taart als deze wil ik best af en toe maken. Het is een kleine taart waar je met ongeveer 4 personen van kan eten. Voor een grote ronde springvorm zou ik de ingredi├źnten maal 1,5 nemen.

200 gram bloem
200 gram poedersuiker
160 gram koude margarine
snufje zout
350 gram niet te zoete appels
1 limoen of kleine citroen, uitgeperst
1/2 of 1 klein vanillestokje, uitgeschraapt
4 el geschaafde amandelen (liefst wat dikkere)

Verwarm de oven op 175 graden (of 200 voor gasoven) en bekleed een lage bakvorm van 15 bij 20 cm met bakpapier of vet de vorm in. Maak een deeg door de bloem en suiker te mengen en met 2 messen de koude margarine erdoor te snijden. Kneed heel even met de hand door. Als het te droog is, 1 el water erdoor.  Verdeel iets meer dan de helft van het deeg over de bodem van de vorm en zet dat in de koelkast.
Schil ondertussen de appels, snij in kleine stukjes en meng met het limoensap en de vanille.Verdeel de appels over het deeg en verdeel de rest van het deeg over de appels. Strooi nu een ruime hoeveelheid amandelen over het deeg. Bak in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.

Ik ga deze taart ook eens maken met peren, dat lijkt me ook lekker. Of bosbessen.

Aanvulling: ook lekker is het om de helft van het deeg in het kruimelstadium laten en door de andere helft een heel klein beetje water te kneden. Dat laatste is dan de onderlaag, de bovenlaag is kruimeldeeg met amandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *