Focaccia van speltmeel

Categorie├źn bijgerecht,brood,gist,spelt,vegan0 opmerking


Het speltmeel dat ik in januari bestelde gaat er hard doorheen, dus binnenkort ga ik een nieuwe bestelling plaatsen. Ik gebruik volkoren, grof en standaard speltmeel. Ook heb ik de zeer fijne maling gekocht die ik voor patisserie gebruik, maar dat gaat niet zo hard.

Laatst probeerde ik of focaccia ook lekker zou worden met spelt, dat was gelukkig zo.

Voor 1 bakplaat vol focaccia (prima in te vriezen)

1 kilo grofgemalen wit speltmeel
1 blokje verse gist van Bruggeman
   of 10 gram gedroogde gist
1 el zout
1/2 cup olijfolie
600 ml water

Beleg: olijfolie, gehalveerde tomaatjes, uienringen, rozemarijn, zeezout, etc

Weeg het meel af in een kom en verkruimel er de gist boven. Kneed een deeg van het meel, de gist, zout, olie en zoveel water dat je een soepele deegbal krijgt. Spelt hoef je iets minder lang te kneden dan tarwe. In de Kitchenaid is mijn deeg in een paar minuten goed, met de broodbakmachine, mixer of met de hand denk ik dat je moet rekenen op 10-15 minuten kneden.
Dek de deegkom af met een schone, vochtige theedoek en laat 1-1,5 uur rijzen.
Bedek een bakplaat met bakpapier verdeel het deeg er helemaal over tot je een rechthoekige dikke plak hebt. Maak putjes in het deeg met je vinger of een houten lepel. Sprenkel er olijfolie overheen, leg het gewenste beleg er op en druk dat je beetje aan. Laat afgedekt ongeveer een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden (gasoven) en bak het brood in 30-40 minuten gaar en goudbruin. Lekker bij soep of salade.

PS Schrik trouwens niet als mijn blog steeds van uiterlijk verandert, ik ben bezig met verbeteringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *