Aquafaba, oftewel plantaardig schuim

Categorieën desserts,kikkererwten,peulvruchten,slow food,vegan9 opmerking

Er is al een tijdje een hype gaande in veganland, eentje waar mensen opgetogen van worden en heel creatief van worden. Aquafaba, oftewel bonenwater. Je kunt dit opkloppen en dan heb je eiwitschuim.

Krijg je al trek, zie je alle mogelijkheden al? Ik wel.

Het standaard recept voor een meringue heb ik geprobeerd en werkte bij mij in een keer goed. Wel vond ik het mierzoet, dus de volgende keer ga ik minder suiker gebruiken. Je kunt het ook ongebakken gebruiken als luchtig onderdeel van chocolademousse of ijs bijvoorbeeld. Ook heb ik al ideeën over hartige gerechten. Die moet ik allemaal nog proberen.


Meringue

1 blik of pot kikkererwten
suiker
evt. 1 el appelazijn
voor vanille: het merg van 1 vanillepeul met 150 gram aquafaba
voor chocola: 1 el cacao per 100 gr aquafaba, of meer naar smaak

Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. Ik doe dat in een zeef boven een kom.
Weeg het vocht. Weeg twee keer zoveel suiker af.
Klop in een brandschone kom in de mixer met gardes (ik gebruik een Kitchenaid) het schuim op  tot het stevig is. Laat de mixer draaien en schenk dan beetje voor beetje de suiker, azijn en smaakstof erbij. Stop met kloppen als het een glanzend, stevig mengsel is.

Verwarm de oven voor op 90 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep kleine schuimpjes op de plaat of maak een paar grotere als je er een pavlova van wil maken.
Bak het ongeveer 90 minuten en doe in die tijd nooit je oven open. Dan stort het in.
Laat hierna je oven afkoelen met de schuimpjes erin. Haal ze er pas uit als alles is afgekoeld.
Je kunt ze twee weken bewaren in een koektrommel.

Veel plezier met expirimenteren 🙂

9 gedachten op & ldquo;Aquafaba, oftewel plantaardig schuim

  1. Hi Astrid, van welke kikkererwten gebruik je het vocht? Ik heb het al een paar keer geprobeerd, steeds met platte meringues die nog naar kikkererwt smaken tot gevolg, terwijl ik het recept heel precies volg… Of kan het misschien aan de oven liggen (magnetron met ovenfunctie ipv een echte oven)?

    1. Hi Lana, ik gebruik of het vocht van zelfgekookte kikkererwten, die ik laat afkoelen in het kookwater, of een potje bio kikkererwten van AH. Ik heb wel eens een blik genomen, dat werkte ook.
      Klop je tot het stevige pieken zijn? Doe je de oven niet open tijdens het bakken? Zet je de combimagnetron alleen op een lage ovenstand?

      1. Hi Astrid, dankjewel voor je snelle antwoord! Ik ga het eens met de bio kikkererwten van de AH proberen. Ik denk echt dat het daaraan ligt, want ik doe inderdaad nooit de oven open, ik zet hem op 90 graden zoals je ook in je recept schrijft, en ik klop altijd totdat ik zie dat het echt niet meer stijver wordt. Dan ziet het er ongeveer uit zoals op het plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *