Worstjes met rode linzen

Categorie├źn balletjes,bijgerecht,burgers,comfort food,how to,linzen,rode linzen,vegan,worst4 opmerking

Sinds we vorig jaar in oktober in Turijn in het vegan restaurant ‘The Soul Kitchen’ overheerlijke seitan hebben geproefd, wilde ik het eens namaken. Maar herinneringen vervagen en prioriteiten worden gesteld.

Tot ik vorige week glutenpoeder bij de molen had besteld. Ik zocht meteen op internet naar lekkere recepten en kwam worsten tegen. Ik vergat weer The Soul seitan en wilde worst maken. Vandaag heb ik dat eindelijk gedaan. Ik kwam dit recept tegen op Pinterest, halveerde het recept, veranderde wat naar eigen smaak en voorkeur en een nieuwe favoriet is geboren. Een ideaal bijgerecht om in de vriezer of koelkast op voorraad te hebben. Omdat in mijn stoompan maar drie worstjes pasten, rolde ik van de rest van het deeg balletjes. Ik haalde ze door de sesam en bakte ze ongeveer 10 minuten in olie. Mijn vriend vond dit perfecte borrelhapjes, ik at ze als lunch met een salade.

Voor vier worstjes

1 cup = 250 ml

1 kop gedroogde gespleten rode linzen

1 flinke hand verse snijselderij of peterselie
1/2 kop plantaardige melk

1 kop havermout
1/2 kop (spelt)bloem
1/2 kop glutenpoeder
2 el tomatenpuree
1/4 kop zonnebloemolie
2 tl zout
1,5 tl gerookt paprikapoeder
1/2 tl oregano
1/2 tl chilivlokken
1/2 tl knoflookpoeder
2 el tomatenvlokken

evt sesamzaad
stoompan met deksel of pan met vergiet en deksel

Week de linzen een nacht in koud water of 1/2 uur in heet water.

Giet de linzen af en pureer ze samen met de melk en selderij tot een glad mengsel.
Roer de rest van de ingredi├źnten goed door elkaar tot je een deeg krijgt.

Kook water in het onderste deel van de stoompan. Scheur vier stukken aluminiumfolie af en verdeel het deeg in vieren. Vorm er worstjes van door een langwerpig stuk op de folie te leggen, de folie erom te vouwen en een paar keer heen en weer over het aanrecht te rollen. Vouw de uiteinden op als een snoepje. Leg ze in de de stoompan en stoom ze met de deksel op de pan 45 minuten. Laat wat afkoelen voor het uitpakken.

Of: vorm balletjes van het deeg. Strooi sesamzaad in een diep bord en rol de balletjes erdoor. Bak ze in ongeveer 10 minuten in een koekenpan met olie gaar en knapperig.
Voor 36-40 balletjes.

4 gedachten op & ldquo;Worstjes met rode linzen

  1. Dat klinkt lekker. Ik heb een vraag: ik neem aan dat je dit ook met kant en klare seitan kunt maken (ik heb geen gluten in huis), hoeveel seitan neem je dan?
    Groet, Lonneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *