Salade met geroosterde groenten en romige knoflookdressing

Categorie├źn boerenkool,champignons,citroen,groente,limoen,linzen,noten,onderweg,paprika,pijnboompitten,pompoen,salades,tomaten,vegan,walnoten0 opmerking

Een ideale manier om meer groenten te eten is een lekkere salade als lunch. Ik bedoel niet enkele blaadjes sla en een tomaat, dat vult niet. In deze salade zitten stevige groenten als boerenkool en pompoen, beetgare linzen en de romige knoflookdressing maakt het tot een heerlijk geheel.

De groenten kun je van te voren roosteren of een dubbele hoeveelheid maken voor de komende dagen. Geroosterde groenten in de koelkast zijn een ideale basis voor salades als deze, maar ook voor een heerlijke soep of een snelle manier om groenten toe te voegen aan je pasta of rijst. Geschikte groenten om te roosteren zijn pompoen, zoete aardappel, aardappel, tomaten, paprika, knolselderij, etc. Normaal besprenkel ik ze met olie voor ze in de oven gaan, maar omdat deze salade een dressing heeft heb ik dat nu niet gedaan.

Voor 3/4 personen

1/2 pompoen, geschild en in blokjes
100 gram champignons, schoon en gehalveerd
1 puntpaprika, in reepjes
4 grote of 6 kleine teentjes knoflook in de schil
1 roma tomaat, in 8 blokjes
1 el olijfolie
1 el limoensap of citroensap
1 el tahin
1-2 el water
1 el gemalen komijn
zout, peper
100 gram belugalinzen
100 gram gesneden boerenkool
2 el walnoten, pecannoten of pijnboompitten

Verwarm de oven voor op 200 graden (gasoven, hetelucht op 180 graden). Verdeel de pompoen, champignons en paprika over een met bakpapier bekleed bakblik. Verdeel de ongepelde knoflookteentjes en blokjes tomaat over een klein ovenschaaltje. Besprenkel met olijfolie. Rooster alle groenten ongeveer een half uur in de oven.

Kook ondertussen de linzen gaar. Ze moeten hun lekkere beet houden, bij mij waren ze in een kwartier zover. Spoel ze onder de koude kraan in een zeef zodat ze niet verder garen. Laat uitlekken.

Pel de knoflookteentjes en pureer deze met tomaat, limoensap, tahin, water, zout, peper en komijn tot een romige dressing. Als de tahin erg dik is wat meer water toevoegen. Verdeel de boerenkool over een schaal, voeg de groenten toe en roer de dressing erdoor. Bestrooi met walnoten, pecannoten of pijnboompitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *