Speculaas, gevuld of koekjes

Categorieën amandelen,comfort food,december,sinterklaas,taart,vegan,winter2 opmerking
Gevulde speculaas en speculaasbrokken. Heerlijk vind ik ze in deze tijd van het jaar.Vroeger maakte ik ze zelf met boter door het deeg en ei door de spijs. Waarom? Vraag ik me nu af.

speculaaskoekjes

Al zoekend op Pinterest kwam ik dit recept tegen. Ik paste het wat aan met wat ik in huis had. Zo verving ik het volkoren tarwemeel door volkoren speltmeel. Mocht jij tarwemeel of bloem willen gebruiken kan dat prima. De margarine verving ik door ontgeurde kokosolie en extra amandelmelk.

Ik maakte in twee dagen twee gevulde taartjes en van de rest van het deeg twee bakblikken koekjes. Mocht je geen koekjes willen maken, kun je wat meer spijs maken en een groter taartje maken.

gevulde-speculaas-aangesneden

Voor het deeg:
250 gram volkoren speltmeel
1 tl bakpoeder
90 gram donkere basterdsuiker
80 gram ontgeurde kokosolie
65 gram ongezoete amandelmelk
20 gram speculaaskruiden

Zorg dat de kokosolie niet keihard is maar smeuïg. Kneed in een mixer met deeghaak deeg van alle ingrediënten. Blijf kneden tot het een mooie bal wordt. Zo nodig voeg je wat extra melk toe.

Voor het spijs:
100 gram gemalen amandelen
180 gram fijne suiker of poedersuiker
3 el water
1 el citroensap

Kneed alles met je handen door elkaar tot een bol.

speculaas-sterren

Overige benodigdheden:
Hele gepelde amandelen
Amandelmelk om te bestrijken
Bloem
Deegroller

Zet een bakvorm van 20 cm klaar en bekleed dat met bakpapier of vet het in. Verwarm de oven voor op 200 graden (ik heb een gasoven, hetelucht op 180 graden).
Bestrooi een plank of aanrecht met bloem. Snij het deeg in drie stukken. Rol een stuk met de deegroller uit voor de bodem van het taartje. Zorg dat het iets groter is dan de bakvorm, het opstaande randje vormt dan de zijkant. Leg dit stuk netjes in de bakvorm. Verdeel de amandelspijs erover.
Rol het tweede stuk deeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee de spijs. Druk het wat tegen de opstaande rand van de bodem aan. Verdeel er de hele amandelen over en bestrijk met amandelmelk. Bak in 40-45 minuten gaar en knapperig. Laat afkoelen in de vorm en snij in puntjes.

Voor de speculaaskoekjes:
Rol het overige deeg uit tot een dunne plak en steek er met een leuk vormpje koekjes uit. Verdeel die over een met bakpapier beklede bakplaat en druk er 1 amandel per koekje op. Bestrijk met een kwastje met amandelmelk en bak in ongeveer 15 minuten gaar en knapperig. Laat afkoelen op een rooster.

Bewaren

2 gedachten op & ldquo;Speculaas, gevuld of koekjes

  1. Wat ziet dat er lekker uit zeg. Heb vandaag toevallig een speculaassstaaf gekocht. Die is al bijna op.
    Ik ga dit niet maken hoewel ik een prima kneedmachine heb. Als ik dat doe plof ik helemaal uit elkaar. Gefeliciteerd hoor. Knap gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *