Vegan Kerst- of Paasstol: de feeststol!

Categorieën amandelen,brood,cake,cranberry,december,kerst,vegan,winter8 opmerking

IMG_1179-2
Kerststol of kerstbrood, paasbrood of feeststol, hoe je dit lekkere brood ook wil noemen. Ik moest even nadenken hoe je zonder ei en roomboter die typisch romige smaak in het deeg kan krijgen. Margarine zou misschien kunnen, maar dat eet ik liever niet. Na wat experimenteren werd het dit brood. Het is smaakvol, lichtzoet en de typische Kerstbroodsmaak zit erin. Het antwoord bleek wat kokosmeel door het deeg. Met de vulling kun je variëren: rozijnen en gedroogde abrikozen bijvoorbeeld.

IMG_1175-2

Ook het amandelspijs maakte ik zelf. Deze is heel eenvoudig. De versie die ik voor de speculaas gebruik is te zacht voor in brood, maar deze is net zo snel gemaakt. Spijsliefhebbers raad ik aan een dubbele portie te maken 🙂 Een dikkere rol in het brood is vast lekker. Of doe het in bladerdeeg voor een banketstaaf of spijsbroodje. Je kunt het twee weken in de koelkast bewaren, het wordt alleen maar lekkerder.

Het deeg

450 gram speltbloem (of tarwebloem)
50 gram kokosmeel*
1 tl kaneelpoeder
5 gram gedroogde gist*
50 gram kokosolie (ontgeurd)*, zacht
300 ml plantaardige melk, op kamertemperatuur
5 gram zout
100 gram pecan-, wal- of hazelnoten of een mengsel, grof gehakt
100 gram gedroogde vijgen, in stukjes
100 gram gedroogde cranberry’s

Kneed van de bloem, kokosmeel, gist, kokosolie, melk en zout een soepel deeg. Ik doe dit met een Kitchenaid standmixer, dan is het in 5 minuten zover. Met een broodmachine of de hand moet je rekenen op 15-20 minuten. Het deeg moet niet plakkerig of juist droog zijn, voeg zo nodig nog wat bloem of melk toe. Kneed de noten en vruchten er door en dek de kom af met een schone, vochtige theedoek. Laat 1,5 tot 2 uur rijzen. In die tijd moet het volume verdubbelen.

Amandelspijs

100 gram amandelmeel
50 gram agavesiroop
1 el citroensap

Kneed alles door elkaar en rol er een worstje van (eventueel met behulp van huishoud- of aluminiumfolie. Dek af en bewaar in de koelkast. Je kunt het spijs lang van te voren maken als dat zo uitkomt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de oven op minimum.
Haal het deeg uit de kom en rol het met de deegroller tot een schijf (zie foto). Leg het spijs in het midden en vouw het deeg eromheen. Leg het brood met de naad naar onderen op de bakplaat en zet 20 minuten in de oven om verder te rijzen.
Verhoog de temperatuur naar 200 graden (of hetelucht 180) en bak het brood nog 20-30 minuten tot het gaar en goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.

*Kokosmeel kocht ik bij Pit & Pit, ik denk dat ze het ook wel bij een natuurwinkel verkopen.
Ik gebruik gedroogde gist van het merk Bruggeman, dit is o.a. te koop bij molens. In de supermarkt verkopen ze pakjes van 3x7gram gist van dr. Oetker.
Kokosolie koop ik bij Aldi, de witte pot met biologische kokosolie. Iedere ontgeurde is goed.

8 gedachten op & ldquo;Vegan Kerst- of Paasstol: de feeststol!

  1. Hoi Astrid,
    Ik heb deze stol gepoogd te maken, maar het deeg werd niet twee keer zo veel… Hij is heerlijk, maar veel te hard geworden.. Ik heb je recept wel opgevolgd.. Wat doe ik fout? Ik ga vandaag of mogen opnieuw zo'n lekker brood maken; met lichter tarwe meel, vers zakje gist en wat warmer weg zetten om te laten rijzen. Heb jij nog tips? Enne…die spijs is onweerstaanbaar lekker!!! Heb het met maplesiroop gedaan.

  2. Hoi Wendy, wat jammer. Hoe heb je het gekneed en welk meel heb je gebruikt? Volgende keer misschien op een warmere plaats laten rijzen en als het na 1,5 uur nog niet genoeg gerezen is, langer laten rijzen.
    Lekker he die spijs 🙂 Veel succes met de nieuwe poging.

  3. Astrid, bedankt voor dit heerlijke recept! Structuur komt overeen met de "gewone" stol. Ik heb er enkel cranberries, hazelnoten en walnoten door gedaan en een dubbele portie spijs ;-). Een blijvertje dit recept bedankt!

  4. Hoi Astrid, ik heb hem ook gemaakt en hij is fantastisch geworden. Wat een goed recept. Ik heb het kneden en de eerste rijs in de broodbakmachine gedaan. Gevuld met rozijnen, abrikoosjes en walnoten. De tweede rijs in de oven en dan de temperatuur opvoeren gaat ook heel goed. En in plaats van kokosmeel heb ik kokosrasp gebruikt. Dat ging prima. Groetjes, Marianne

  5. Ook ik heb hem vorige week gemaakt en hij was echt super gelukt! Ik smul er nog van want voor mij alleen is hij wel erg groot. Zelfs niet vegans vonden hem goed smaken 🙂 Volgend jaar weer! Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *