Zachte handzeep

Categorieën bad,vegan,verzorging,wassen,zeep12 opmerking

Als je veganist wordt heb je veel uit te zoeken. Niet alleen kijk je verpakkingen van eten na (waarom stoppen ze melk in sommige paprikachips?) maar ook wordt er in cosmetica veel gebruik gemaakt van dierlijke ingrediënten. Denk aan bijenwas en karmijn in make-up en varkensvet in shampoo en crèmespoeling.

Ik was niet alleen op ontdekkingsreis naar veganisme, maar ook naar puurder leven. Mijn motto is: als je het niet kunt opeten, smeer je het ook niet op je huid. Kijk eens wat er in een gemiddelde dagcrème aan ingrediënten zit. Ik herken ze niet, jij wel?

Terug naar de handzeep. Ik eet deze zeep niet op ;), maar puur is het wel. Ik gebruik hier Marseillezeep op basis van olijfolie voor. Je kunt een basis blok kopen (of een deel gebruiken wat je over hebt van het maken van wasmiddel), maar voor deze handzeep gebruik ik Marseille zeep met een geurtje.

Het maken van deze vloeibare zeep is ontzettend makkelijk. Je raspt de zeep, brengt het met water aan de kook, wacht een paar dagen en je hebt dikke, zachte handzeep die je handen niet uitdroogt. Vroeger was ik een grootverbruiker van handcrème. Sinds ik olijfoliezeep gebruik is mijn huid niet meer uitgedroogd. Ik gebruik ook zo’n stuk zeep onder de douche in plaats van doucheschuim.

Voor 1 liter handzeep

30 gram Marseillezeep
1 liter water

maatbeker > 1 liter
zeeppompjes
oude shampooflessen of potten
rasp

Rasp de zeep boven een grote pan en voeg het water toe. Breng al roerend aan de kook. Als je een fijne rasp gebruikt, zie je dat de zeep al opgelost is als het water kookt. Roer goed door en doe over in de maatbeker.

Zet de zeep onafgedekt weg. Hoe langer je dat doet, hoe dikker en beter de zeep wordt. Ik zet hem minimaal 3 dagen weg; het beste resultaat kreeg ik na 5 dagen.

Zet de staafmixer in de maatbeker en mix de zeep los. Doe over in zeeppompjes en de rest in flessen of potten als voorraad. Simpel he?

12 gedachten op & ldquo;Zachte handzeep

  1. Hey! Leuk! Ik dacht dat er palmolie voor marseille zeep gebruikt wordt (ontbossing etc..), Aleppo zeep zou een goed alternatief zijn (geen dierlijke middelen en palmolie). Céline

  2. Op Wikipedia vind ik: Today there are two main varieties of Marseille soap, a greenish hued made with olive oil and a white made of palm oil or a palm and copra oil mixture (bron: Association des Fabricants de Savon de Marseille". Retrieved 20 December 2015.)
    In de groene variant zit dus geen palm olie! 🙂

  3. Waarschijnlijk een goedkope (nep?) variant waarin het "aangelengd" is (palmolie = goedkoop). Ik zou anders gewoon bij een natuurwinkel kijken. Die van mij heeft wel de groene variant met "puur" olijfolie.

  4. Ik heb Aleppozeep gebruikt, maar na 5 dagen is het in deze verhouding nog wel erg dun! Wat zou ik er nu nog aan kunnen doen? Terug in de pan met meer zeep?

    1. Ik heb zelf geen ervaring met Aleppozeep. Wellicht bindt die minder. Na vijf dagen is het met de zeep die ik gebruik zo dik dat ik de kom op zijn kop kan houden. Door de staafmixer wordt het dan soepel. Als het nog zo dun als water is, zou ik het proberen met 2x de hoeveelheid zeep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *