Eén van de ontdekkingen van het eliminatiedieet zijn zoete aardappelfrites. Het lukte me nooit. Ik sneed ze met een mes in frietjes, maar of ze werden te bruin aan de randen of ze werden niet gaar, dan wel plakkerig maar niet knapperig.
Eigenlijk had ik het al opgegeven.

 

 

In de beginfase van het eliminatiedieet at ik veel zoete aardappel. Dat vult en het is één van de weinige starches die mogen.
Mijn spiralizer opzetstuk zat zo ongeveer standaard op de Kitchenaid. Ik maakte heel veel courgette crackers met courgettes uit de spiralizer (recept volgt). Ik probeerde een keer of die crackers ook lekker waren met zoete aardappels uit de spiralizer (niet echt) en had iets te veel zoete aardappels door de machine gedraaid. De oven stond aan voor iets anders en ik had honger. Ik besprenkelde ze met olijfolie, bestrooide ze met peper en komijn en bakte ze iets te lang (ik vergat ze). En voila… perfect gebakken spiraalfrietjes! Echt een heerlijke manier om zoete aardappels te eten. Ook nu ik weer gewone aardappels kan eten maak ik het nog. Sinds het dieet maak ik vaak een stuk of vier dingen per diner klaar. Een is altijd een expres gemaakt “restje” van de avond ervoor.

 

 

Zoete aardappelfriet uit de spiralizer

Per persoon:
1 kleinere zoete aardappel
1 el olijfolie
verse zwarte peper
1 tl komijnpoeder of 1 tl oregano
snufje knoflookpoeder (optioneel)

 

 

Verwarm de oven voor op 200 graden (gasoven).
Schil en was de zoete aardappel. Maak er dikke spiralen van, ik doe dat met mijn opzetstuk van de Kitchenaid. Een handspiralizer kan ook. Besprenkel met de olie, peper en komijn of andere kruiden en specerijen naar wens. Zout strooi je pas na het bakken over de friet, anders worden ze niet knapperig.
Leg de spiralen op een bakplaat en bak ongeveer 30 minuten af. De ene oven is de andere niet, en sommige spiralen hebben dunnere randjes die makkelijk te bruin worden. Dus kijk na een minuut of 20 of ze al goed zijn, roer om als dat niet zo is. De friet op de tweede foto heeft net een paar minuutjes te lang in de oven gezeten. Mijn oven is wat ouder en mist een rubbere strip, dus hier duurt het wat langer.
Ik heb het daarom ook geprobeerd op de heteluchtstand van mijn combimagnetron. Met de heteluchtstroom worden groenten altijd wat droger, maar in ongeveer 25 minuten op 180 graden had ik goede frietjes (foto 3). Behalve al onderdeel van de lunch of diner, ook lekker naast een burger met tomatensaus en andere toppings.

Deze frietjes zijn ook prima bijgerecht voor Kerst of een andere feesttafel. Je kunt de zoete aardappels een dag van te voren tot spiralen vormen en afgedekt in de koelkast bewaren.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *